måndag 12 augusti 2013

Ja ne pienet ihanat keskustelut...

...tämä on varomatonta, mutta ihan pakko kirjoittaa ylös. Kuinka ihanaa on käydä tai todistaa oikeita keskusteluja! Suunnilleen näin, ja useammin, mutta pari esimerkkiä:

Suomessa

Täti: Missä laitteissa sä kävit?
E: No, mä kävin... Hurjakurussa... ja...
Minä: Vuoristoradassa... ja kummitusjunassa, vai mitä? Siinä uudessa!
Täti: Kummitusjunassa? Oliko se pelottava?
E: Joo. Kummitusjuna...


Tänään aamulla:

Minä: Ska du säga hejdå till pappa?
...kom, kom ut! Taxin kommer snart!
...
kom?
...
E: ...
(till pappan) ... hejdå! *kommer ut*


Tänään iltapäivällä:

Minä: Hej, E! Hade du en bra dag?
...kliv ut ur bilen!
...
...

E: Ja, jag hade en bra dag.
Minä: Vad kul! [att höra att du svarar på min fråga!!!!]
...vad gjorde du?
E: Tja, jag var mest inne. Och sydde.

Illemmalla E yllätti minut vielä useamman kerran ja teoilla, ei pelkillä vastauksilla, vaan teoilla ilman kehotuksia. Vau. Ja sai minut taas miettimään, kuinka paljon pienemmällä tuella se voisi pärjätä. Itsenäisempänä, onnellisempana ehkä, kuten minä, joka kuvittelin olevani lähes työkyvytön mutta huolimatta siitä, miltä huoneeni näyttää tai kuinka hankalaa sosiaalisuus joskus on, pystyn tukemaan jotakuta joka tarvitsee vielä enemmän tukea.

Suomessa löysin Grimmin satukirjan ikivanhan käännöksen, ja nautin sen lukemisesta. Sairasta, älytöntä, kummallista tekstiä ja tietysti samaa kuin omassa kirjassani. Siitä kirjasta taisin viimeksi lukea jutun onnekkaasta Hannusta tms, joka vaihtoi lehmän vuoheen ja vuohen kanaan ja kanan munaan ja munan pähkinään tai jos ei nyt ihan niin, niin sinnepäin. Samalla tavalla joku, jonka ongelma on lehmän kokoinen, voi saada apua siltä jolla oli vuohen kokoinen, joka sai apua siltä jonka ongelma oli kanan kokoinen jne. Näin esimerkkinä. Tuli vaan mieleen.

2 kommentarer:

  1. En varmaan Vihti-visiitin jälkeen muistanut mainita, että teki vaikutuksen miten lämpimästi ja ammattitaitoisesti E:sta pidit huolta. Soisin kaikille avuntarvitsijoille yhtä kivan ja pätevän auttajan!

    Mie ajattelin silleen että pienemmällä stressillä päästään, kun otan kulturnattenin aikaan hotellihuoneen. Sun ei tarvii siivota ja mun ei tarvii raahata tilavaatteita + sit meillä on paikka missä hengata keskustassa :) Enää muutes 30 päivää tähteellä, jee! Mii veri veri häpi :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tilavaatteita?

      Mä jaksan kyllä pestä lakanat ja siistiä sängyn niin että mahdutaan molemmat siihen, turha tuhlata rahaa. Mutta jos hankit hotellihuoneen niin varaudu ahtaaseen sänkyyn, en mäkään sitten sieltä mihinkään lähde! Täällä voi olla leveämpi sänky ;)

      Tai ainakin jos nukut täällä, ei käy kuten vappuna etten kävelekään kahdella jalalla kotiin vaan neljällä jonkun tuntemattoman luo, joka kuvitteli saavansa pil...ettää vähän eri tavalla kuin kännidaana joka joi sen viinit ja käytti sitä tyynynä Sonatan soidessa. Ruvet polvista on syöty ja uusittu moneen kertaan.

      Radera

Miau?